Over mij

Nienke Dijkstra

Ik ben Nienke Dijkstra uit Leeuwarden en heb in september 2013 Paint and Picture opgericht. Paint and Picture biedt schilderworkshops, schildercursussen en fotografie in opdracht aan.

Gedrag van mensen herkennen en op inspelen heeft mij altijd geboeid. Door middel van schilderen en fotografie probeer ik dit in beeld vast te leggen. Daarnaast vind ik het fijn om mijn passies te delen, dit doe ik onder andere door middel van het geven van schilderscursussen bij Paint and Picture en mensen van informatie te voorzien in musea van Leeuwarden door middel van het geven van rondleidingen.

Ik schilder voornamelijk portretten, maar ik verdiep me ook graag in natuurlijke vormen en kleuren.

Mijn doel is om in de portretten een diepere betekenis naar voren te brengen. Ik hoop dat mensen iemand erin herkennen of dat het bepaalde emoties bij hen oproept. De natuurlijk vormen en kleuren verwerk ik in een abstracte verbeelding.

Ik fotografeer het liefste mensen op een onbewaakt moment. Vaak laten mensen kort zichzelf zien, wanneer ze even niet door hebben dat ik aan het fotograferen ben. Dit zijn vaak kenmerkende en persoonlijke foto´s, die je niet van tevoren kunt verzinnen.

Het perfecte moment om te fotograferen is een uitdaging omdat je  het moment niet van te voren kunt plannen. Wel is het zo dat ik de doelgroep, die ik wil fotograferen, onderzoek waardoor ik kenmerkend gedrag kan verwachten op bepaalde momenten.  Omdat het een grote uitdaging is, blijft het fotograferen me boeien en geeft het een kick wanneer ik mooie foto´s heb kunnen maken.

In het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en Verzetsmuseum in Leeuwarden ben ik intermediair. Ik geef daar interactieve rondleidingen en ik begeleid leerlingen en studenten van allerlei leeftijden tijdens het uitvoeren van onderwijsprogramma´s. Belangrijk hierbij is het inspelen op de behoeftes van de mensen, die voor ieder mens weer verschillend is. Dit is een uitdaging wat ik erg boeiend vind om te doen.    

Sinds september 2013 ben ik begonnen met het geven van schilderscursussen onder de naam Paint and Picture in Leeuwarden. Tijdens deze lessen probeer ik mijn passie voor schilderen over te brengen aan de cursisten. Het is fijn om de lessen zelf voor te bereiden, waardoor je zelf een diepgang kunt geven aan de lessen.